Skilpaddemarihøne er begrenset utbredt i Norge og finnes hovedsakelig langs kysten på sandområder i ytre Oslofjord. Den lever av bladlus, og finnes ofte sammen med maur. Arten er liten og mørk med fire røde flekker. Når den forstyrres, gjemmer den hodet og beina under kroppen. 

Kjennetegn

Voksne: Grunnfarge på dekkvinger er svart. På hver av dekkvingene finnes to røde flekker. De fremre er litt større enn de bakre flekkene. Hodet er gulaktig hos hannene og mørkt hos hunnene. Pronotum er svart med gule sidekanter hos hannene, mens hunnene kun har en gul flekk i framhjørnet. Kroppsformen er oval, men hodet er påfallende bredt. Antennene er svært korte. Bein og antenner er rødgule. Lår og legger er påfallende brede og flate og tilpasset gruver på undersiden av brystet. Lengde: 2,5–3,5 mm. 

Larve: Påfallende flat og jevnt oval kroppsform, rødbrun grunnfarge med tett og tynn behåring. 

Utbredelse

Arten er i Norge begrenset utbredt langs kysten i ytre Oslofjord. Det finnes også enkeltfunn fra Larvik og Risør. Arten er ellers utbredt i sørlige deler av Fennoskandia og over store deler av Europa og Nord-Afrika. Den er også vidt utbredt i Asia i Midt-Østen, Sibir, Mongolia, Pakistan og Kasakhstan.

Habitat for skilpaddemarihøne Platynaspis luteorubra. Søndre Sandøy, Hvaler i Østfold.

Levesett

Skilpaddemarihøne lever av bladlus på varme tørre steder, og er i Norge hovedsakelig funnet i sandområder langs kysten. Arten er knyttet til maur (myrmekofil), og er hos oss funnet i tilknytning til jordmaur (Lasius spp.). I samfunn av svart jordmaur (Lasius niger) er det vist at larvene spiser bladlus som blir voktet av maur, men larvene unngår selv å bli oppdaget av maurene. Pupper og voksne kan bli angrepet av maurene, men puppene blir beskyttet av tett behåring, mens de voksne presser kroppen tett mot underlaget, mens de gjemmer beina og antennene (Völkl 1995).

Forvekslingsarter

Skilpaddemarihøne kan forveksles med småmarihøner (Scymninae) som er svarte med røde flekker. Men ingen av disse i Norge har fire røde flekker. Skilpaddemarihøna er også noe større enn de fleste småmarihøner og har bredere og flatere bein.