Cynips divisa er en relativt fåtallig art, men kan være lokalt vanlig. Gallene som sitter på undersiden av eikeblader ser ut som erter og blir rosa utover sommeren. Funn av vintergallen er kun registrert på Østlandet, mens sommergallen ennå ikke er funnet i Norge.

Kjennetegn

Sommergallen er spindelformet og dannes i enden av en bladnerve eller i blomsterraklene på våren. Den er ca. 6 mm lang, og den kjønnete generasjonen med små gallveps klekker i mai/juni. Gallen er lillafarget og med kort lys behåring. Sommergallen er ikke registrert i Norge.

Vintergallen, som modnes om sommeren, ligner små rosa erter på undersiden av eikebladet. Hver gall har ett larvekammer.   

Partenogenetisk hunn: Antennene er hårete og mørkebrune med 13 antenneledd, hvorav det tredje leddet er langt. Hodet er mørkebrunt med lyse hår og nøttebrune ocelli. Munndelene er nøttebrune. Mellomkroppen kan være oransjebrun til mørkebrun farget med relativt lang lys behåring. Ryggsiden har komplette notaulier, men mangler midtfure imellom dem. Vingeskjellene (tegulae) er nøttebrune. Skutellum med noe struktur, og skutellgropene er adskilte. Mesopleuron er skinnende med behåring i øvre del. Lengde 3–4 mm.

Hunn: Antennene har 14 antenneledd som blir mørkere mot enden. Hodet er mørkebrunt, glatt og med brune punktøyne (ocelli). Mellomkroppen er glatt, men med spredt behåring. Ryggsiden har komplette notaulier, men ingen midtfure i mellom dem. Skutellum er hårete, og det er ingen skutellgrop. Mesopleuron er skinnende. Bakkroppen er mørkebrun og har spredt behåring og ikke alltid tydelig adskilte segmenter. Lengde ca. 2,7 mm.

Hann: Antennene er brune med 15 antenneledd. Tredje antenneleddet er langt og bøyd. Hodet og mellomkroppen er mørkebrune. Ryggsiden med full lengde på notauliene, men ingen midtfure imellom dem. Beina er mørkegule. Vingene er relativt lange, og har brune ribber og jevn behåring. Bakkroppen er mørk brun og relativt kort. Tydelig adskilte segmenter og mer eller mindre kvadratformet fra siden. Lengde ca. 2,2 mm.

Vertsforhold

Galler dannes under blader og på knopper som sitter nær stammen hos eik.

Utbredelse

Registrert fra Østlandet.

Forvekslingsarter

Vintergallen kan forveksles med gallene til Neuroterus anthracinus og Cynips quercusfolii i tidlig fase. Sommergallen kan forveksles med gallen til Cynips quercusfolii som har lik form, men som er lillafarget og kortere behåret.