Artsdatabanken publiserer digitale, ekspertskrevne bestemmelsesnøkler, som gjør det lettere å identifisere og lære mer om arter i Norge.

Hvordan bruke bestemmelsesnøkler?

Vurdér svaralternativene i nøkkelen opp mot det som skal bestemmes, og velg det som passer. Når det finnes flere alternativer er det også mulig å velge bort alternativer som ikke passer. Du kan bla forbi spørsmål som du er usikker på; nøkkelen byr på mange veier til målet, og man trenger ikke å besvare alle spørsmålene eller å besvare dem i en gitt rekkefølge. Begynn med de enkleste spørsmålene, så vil nye spørsmål dukke opp og lede videre.

Om nøkkelsystemet

Nøkkelsystemet leser inn en fil der ekspertens kunnskap er representert i en matrise. Det regnes ut hvilke spørsmål som gir mening for alle potensielle resultater, og disse sorteres til en optimal rekkefølge. Når et svar er gitt vil noen resultater utelukkes, og spørsmålenes relevans og rekkefølge blir beregnet på nytt. Slik minskes listen over mulige resultater til man sitter igjen med svaret, som vises på skjermen.

Nøkkelen kan kjøres som separat side, noe som er spesielt egnet til (nyere) mobile enheter, eller som integrert del av et annet nettsted (en såkalt widget). Det betyr at hvem som helst kan vise en nøkkel på sitt nettsted ved å lime inn en enkel linje med html-kode. Mer informasjon om våre widgeter.

Koden og dokumentasjon for løsningen er åpent tilgjengelig. Ta gjerne kontakt hvis du vil ta den i bruk eller ta den videre i en annen sammenheng. Vi snakker også gjerne med eksperter som kan lage eller tilrettelegge nye nøkler (vi stiller krav om blant annet åpen lisensiering og tilknytning til vitenskapelig institusjon).