Sankthansaften kan du plukke syv sorter blomster og legge dem under hodeputa for å drømme om din fremtidige ektemake, i følge folketroen. Den tillegger også midtsommerblomstene andre former for magi. Romantikk i enga

Naturen er på sitt mest frodige nå midtsommers, og i blomsterenga er det et rikt liv av alle slags arter. På sankthansaften kan de mest romantisk disponerte av arten menneske pynte seg med blomsterkranser og legge syv eller ni sorter sankthansblomster under hodeputa for å drømme om sitt hjertes utkårede. Hele sommeren gjennom er det mulig å få svar på det altoppslukende spørsmålet – elsker eller elsker ikke? Både barn og håpløst forelskede har i uminnelige tider plukket kronbladene av prestekrager for å få et hint om hvordan det ligger an. Og skulle du være så heldig at du ligger der i enga med din egen elskling, og brått rammes av den ubehagelige tvilen om han er glad i smør, så kan du alltids ty til en smørblomst. Den vil garantert, med både tradisjon og tyngde, fortelle deg at, joda, alle liker smør. Hva smørblomster angår, vil forresten en hvilken som helst gul art i soleieslekta gjøre nytten, strengt tatt. Selv om vi ofte tenker på bakkesoleie.

 


Djevlefordrivende krydder

Arter i humleblomstslekta krysser seg lett med hverandre. Enghumleblom med sine rosa blomster og nikkende hoder, kan lett blande seg med sitt rakstilkede, gule søskenbarn kratthumleblom. Det kan gi opphav til et vell av varianter i en og samme grøftekant.

I sankthansenga kan du også finne flere arter i humleblomslekta. Kratthumleblom og enghumleblom skal, ifølge folketroen, fungere godt til å skremme bort djevelen om han skulle prøve seg, og det gjør han jo som vi vet i ny og ne! Røttene deres har en smak av nellik som gjør seg godt i både dram og ølbrygging. Den utbredte arten ryllik tilhører en helt annen planteslekt, men skal også være en fin smakstilsetning. Den har tradisjonelt blitt brukt som erstatning for humle i øl, men også som krydder i pølse, ifølge Bondens kulturmarksflora for Midt-Norge.

De som summer og spinner

Takket være blomstene er enga også hjem for mange små skapninger som bruker blomstene til mer jordnære ting enn romantikk og magi. Du kan møte på et vell av summende fluer, edderkopper, humler, sommerfugler og biller mens de spiser, jakter og svermer. Mange av dem er, som vi vet, essensielle for at plantene skal lykkes med sitt kjærlighetsliv, men de fyller også andre viktige roller i økosystemet og kan i sin tur kan være en kilde til mat for andre dyr. Vi mennesker har ikke like mange søte ideer om insekter og edderkoppdyr som vi har om blomstene. De kan være en flue i suppen om de er uheldige. Derimot kan en most edderkopp kan føre til uhell for oss! Så trå varsomt i enga mens du plukker bukett i kveld. Og ta gjerne en ekstra titt på alle artene du finner i sankthansenga!

 

Kontaktperson

Tove Rimestad, Artsdatabanken
E-post: tove.rimestad@artsdatabanken.no
Mobil: 986 44 344