Dvergvinslørsopp er en svartbrun, liten art med fiolett stilktopp, og velumrester som med tiden får rosa til vinrød farge.

Kjennetegn

Hatten er 0,5–1,5 cm, kjegleformet til halvkuleformet, senere utbredt til puklet. Den er hygrofan, og som fuktig blir den svartbrun. Skivene er middels tette og mørkt rødbrune. Stilken er 2,5–4,5 cm lang og 0,2­–0,4 cm bred, jevntykk, og blek med fiolettskjær øverst. Velumrestene er først hvite, men blir etter hvert rosa til vinrøde av farge. Arten har ingen spesiell lukt.

Sporene er 7,3–8,8 x 4,8–5,4 µm, ellipsoide, og middels til sterkt vortet; sterkest i spissen, det vil si lengst unna festepunktet.

Habitat og utbredelse

Arten er per 2021 kun registrert fra Gjøvik og Oslo her til lands. Ellers er den på verdensbasis bare kjent fra Öland, der den er rapportert fra moldjord og assosiert med hassel eller eik.

Forvekslingsarter

Med så få funn av arten totalt har vi foreløpig begrenset erfaring med dens karakterer og variasjon, men den arten som kan virke å være nærmest i utseende er Cortinarius praestigiosus, som har purpurfarget stilktopp og rødfarget velum.