Mange har sikkert sett en ulveedderkopp løpende rundt føttene en solfylt dag, kanskje en hunn med eggsekken festet på bakkroppen.

Kjennetegn

Ulveedderkopper (Lycosidae) har en karakteristisk øyestilling.

Ulveedderkopper er en ganske stor familie med over 50 arter av middels til meget store edderkopper, 4–18 mm lange. Familien kjennetegnes ved en karakteristisk øyestilling: De åtte øynene er plassert i tre rekker, med fire små øyne lengst frem og fire store øyne som nærmest danner et kvadrat seg imellom, selv om de to bakerste øynene er litt lenger fra hverandre, bak rekken med de fire små. Denne øyestillingen er altså helt særegen for ulveedderkoppene. Selv om det finnes andre familier som også har øynene i tre rekker, er posisjonene på dem annerledes. Ulveedderkoppene er hårete og ofte mørke i fargen, men likevel har de fleste forskjellige mønster og markeringer. Noen arter er veldig karakteristiske og kan artsbestemmes i felt, men ellers er mange arter i familien ganske like, kanskje spesielt innen slekten Pardosa. Da må man studere genitaliene for å bestemme til art.

Levested og økologi

Ulveedderkoppene er spredt over hele landet, og vi finner dem oftest på bakken i flere forskjellige miljøer som på eng, åker og i skog. De lager ikke fangstnett, men jakter aktivt på bakken. Ulveedderkopper er godt egnet til jakt ettersom de har godt syn og er kvikke i bevegelsene, i tillegg til at de er i stand til å hoppe ganske langt. På varme og solfylte dager kan man se mengder av dem løpe rundt på bakken. Hos de fleste av slektene bærer hunnen eggsekken under bakkroppen festet til spinnvortene. Eggsekken er en lyst farget, noe flat ball laget av silke, og hunnen tar godt vare på eggene sine i den. Hun vender den regelmessig, åpner den iblant for å spytte inn litt væske og passer ellers på å stå i en stilling som gir optimalt med varme. Når ungene klekkes, åpner hun eggsekken, slik at de kan komme ut. Da krabber de små opp på ryggen hennes og blir værende der en ukes tid før de drar hver til sitt.

Karakteristiske og vanlige arter i Norge

Engulveedderkopp Pardosa amentata og stor elvebreddedderkopp Arctosa cinerea.