Hunn av Cynips quercusfolii, ukjønnet generasjon.

Cynips quercusfolii danner vintergaller på størrelse med små klinkekuler i bladribbene under eikebladet. Gallene faller til bakken på høsten og gallvepsen klekker påfølgende vår. Arten har to generasjoner, og i Norge er arten relativt vanlig på Østlandet.

Kjennetegn

Vintergallene under eikebladet er saftige under voksetiden. Når larven slutter å spise inni gallen på høsten, tørker gallevevet inn og blir til luftige isolerende vegger samtidig som ytterveggen blir hardere. Neste vår gnager den voksne hunnen seg ut og legger gjerne egg på knopper og nyskydd som skyter ut av barken på eikestammen. Gallene som dannes her er rødlige, ovale og små med kort behåring som gir opphav til hann- og hunnveps. 

Partenogenetisk hunn: Antennene har 13 antenneledd. Hodet er svart med lange lyse hår, og litt brunaktig farge rundt øynene. Munndelene er mørke. Mellomkroppen er svart og dekket av lange lyse hår. På ryggsiden er det flekker uten hår. Notauliene har full lengde, men ingen midtfure imellom dem. Vingeskjellene (tegulae) er brune. Svart, ruglete skutell og skinnende skutellgrop. Mesopleuron er hårete og glatt. Beina er svarte med innslag av brunt. Vingene har brune ribber og jevn behåring. Bakkroppen er for det meste svart, men noe brunere på undersiden. Skinnende og glatt. Lengde ca. 3,7 mm.

Hunn: Antennene er gule med 14 antenneledd. Hodet er gulbrunt og glatt med nøttebrune punktøyne. Munndelene er brungule. Mellomkroppen er gulbrun og med glatt ryggside som har en svak læraktig mikroskulptur ("leathery"). Notauliene har full lengde, men ingen midtfure. Vingeskjellene (tegulae) er lyst nøttebrune. Ingen synlig skutellgrop. Skutellet har en svak struktur og få hår. Mesopleuron er skulptuert i øvre del mens nedre del er glatt. Beina er gule. Vingene har brune ribber og hår. Bakkropen er gulbrun og glatt med tydelige adskilte segmenter. Lengde ca. 2,3 mm.

Hann: Antennene er gråbrune med 15 antenneledd. Første antenneledd (scapus) er tykt. Munndelene er lysebrune. Mellomkroppen er mørkebrun og skinnende. Ryggsiden har lite hår, er glatt og med svak læraktig mikroskulptur ("leathery"). Notauliene har full lengde, men ingen midtfure imellom dem. Vingeskjellene (tegulae) er lys nøttebrune. Skutellgropene er adskilte. Skutell med læraktig mikroskulptur ("leathery") og mye hår. Mesopleuron er skulptuert i øvre del, men glatt under. Beina er gule. Vingene har brune ribber og jevn behåring. Bakkroppen er mørkebrun og blank. Lengde ca. 2,5 mm.

Vertsforhold

Cynips quercusfolii har hele sin livssyklus knyttet til eik. 

Utbredelse

Vintergallen er kjent fra Sør- og Østlandet, men sommergallen er enda ikke påvist i Norge.

Forvekslingsarter

Vintergallen til Cynips quercusfolii kan forveksles med gallen til C. divisa i tidlig fase. På grunn av størrelsen, er vintergallen til C. quercusfolii den største gallen i Norge som kun har ett larvekammer. Sommergallen til C.quercusfolii kan også forveksles med C. divisa som har samme form, men er C.quercusfolii er grå/grønn i farge og har lengre behåring.