Stor hunn klekt fra rotgallene hos Biorhiza pallida.

Den store vingeløse hunnen til Biorhiza pallida kryper opp fra bakken og opp i eiketreet tidlig om våren. Hun finner en egnet knopp der hun legger en klase med ubefruktete egg. Knoppen utvikler seg til en svulstig sommergall full av larver som blir til hann- og hunnveps. Når en ny hunnen er paret, kryper hun ned i jorda og legger egg i eikerøttene som igjen gir opphav til rotgallen og en ny stor vingeløs hunn. I Norge er arten vanlig på Østlandet.

Vingeløs hunn på vei opp en eikegrein for å legge egg i en knopp.

Kjennetegn

Sommergallen er lett synlig i eiketrær hvor den ser ut som en stor, hvit- eller rosafarget og svullen eikeknopp på greina. I realiteten inneholder den mange titalls hann- og hunnveps.

Vintergallen finner man lettest under steiner som ligger ved eiketrær. Gallvepsen kommer seg ned til eikerøttene gjennom sprekker og åpninger i bakken. Rotgallene kan vokse i flere år før de klekker store vingeløse hunner.

Partenogenetisk hunn: Antennene er brunoransje farget med 15 antenneledd. Hodet er brunoransje. Mellomkroppen er gulbrun til oransje, med svake notaulier på begge sider, ingen midtfure. Ingen skutellgrop, skutellum glatt. Mesopleuron er glatt. Beina er gulbrune. Denne hunnen er vingeløs. Bakkroppen er gulbrun, stor og tykk, skinnende og med tydelige adskilte segmenter. Lengde 5,0–7,2 mm.

Hunn: Gyllenbrune antenner med 14 antenneledd. Hodet er gyllenbrunt med lyse hår. Munnpalpene er oransje, mens kjevene er litt mørkere. Mellomkroppen er gyllen, blank og skinnende med noen mørkere felter. Full lengde på notauliene, men ingen midtfure. Vingeskjellene (tegulae) er oransjebrune. Skutellum skulptuert og skutellgropene er adskilt. Mesopleuron er blankt. Beina er gylne og hårete. Vingene med brune ribber og kort brun behåring. Bakkroppen er gyllenbrun og blank, og med tydelige adskilte segmenter. Lengde 2,5–3,3 mm.

Hann: Gulbrune antenner med 15 antenneledd. Tredje antenneledd er kort og bøyd. Munndelene er oransje med litt mørkere kjevekanter. Mellomkroppen er blank og skinnende med noen mørkere felter. Notauliene har full lengde, men ingen midtfure imellom dem. Vingeskjellene (tegulae) er oransjebrune. Skutellum er skulptuert og skutellgropene er adskilt. Mesopleuron er blankt. Beina er gylne og hårete. Vingene har brune ribber og korte brune hår. Bakkroppen er gyllenbrun og blank. Lengde 1,7–3,2 mm.

Sommergall med den kjønnete generasjonen til Biorhiza pallida.

Galler av Biorhiza pallida kan variere i størrelse.

Vertsforhold

Arten er knyttet til knopper og røtter hos eik.

Utbredelse

Arten er registrert på Sør- og Østlandet, og er ansett som vanlig.

Forvekslingsarter

Den vingeløse hunnen man finner tidlig om våren er stor og karakteristisk, og kan forveksles med en maur. Den kjønnete generasjonen kan forveksles med Andricus quercusramuli, men skilles blant annet på beina som hos B. pallida har klør med «basale lober».

Rotgaller av Biorhiza pallida på eikerøtter.

Rotgaller av Biorhiza pallida som kom til syne under stein.

Vingeløs hunn av Biorhiza pallida klekt fra rotgall.

En hunn som ble funnet død med eggleggingsrøret fortsatt i knoppen. Frosten kan ta knekken på disse tidlig på året.

Ferske egg som er lagt i eikeknopp. Hunnen ble funnet død med eggleggingsrøret i knoppen.